1. Magister Service
 2. Startpagina kennisbank
 3. Werken met
 4. Algemeen

Magister Desktop via App installeren en gebruiken

In dit artikel leest u stap voor stap hoe u Magister Desktop installeert en gebruikt. Per stap is telkens extra informatie beschikbaar die u eenvoudig openklapt om te lezen.


Magister Desktop installeren

Ga naar https://desktop.magister.net en gebruik uw OOP-account om in te loggen. Download vervolgens Magister Desktop en start deze om de installatie te starten.


Stappenplan Magister Desktop installeren op een Windows PC

Stappenplan Magister Desktop installeren op een Mac

Let op! Om een Magister Desktop te kunnen gebruiken op macOS, is de officiële RDP-cliënt van Microsoft vereist (“Microsoft Remote Desktop”). Deze is te downloaden in de App Store. 

Stappen Magister Desktop installeren met gedistribueerde installatie (MSI)

In de volgende flow wordt weergeven hoe de MSI van Magister Desktop geïnstalleerd kan worden.

Naast het doorlopen van de wizard om Magister Desktop te installeren, is het ook mogelijk om de MSI ‘silent’ te installeren om deze vervolgens te distribueren.


Let op! Wanneer Magister Desktop via de MSI wordt geïnstalleerd, is deze niet automatisch ge-update. Wanneer er nieuwe versies uitkomen zal de MSI-installatie opnieuw gedaan moeten worden om weer up-to-date te zijn.

Tips om Magister Desktop met automatische updates uit te rollen via Microsoft Intune

Om voor Magister Desktop de automatisch updatende variant uit te rollen, kunt u gebruik maken van Microsoft Intune. Graag delen we de tips die we gekregen hebben van andere klanten die u voorgingen.


Magister Desktop app als Windows app (Win32) uitrollen via Intune 

Via deze link kunt u de .exe versie versie direct downloaden:
https://desktop.magister.net/api/download/windows 


Deze versie van de Magister Desktop app kunt u als "Windows app (Win32)" via Microsoft Intune voor uw gebruikers installeren. Dat kan op diverse manieren. Daar waar een PowerShell-script gebruikt is voor de installatie, staat dat aangegeven.


Stil installeren

Door de parameter /s toe te voegen installeert de Magister Desktop app zonder deze direct op te starten.Controleren of de Magister Desktop app al geïnstalleerd is

Het is mogelijk een detectieregel toe te voegen die voorkomt dat Magister Desktop geïnstalleerd wordt als de gebruiker dat zelf al gedaan had. Dat kan door te controleren op aanwezigheid van Magister Desktop.exe in het pad

"%userprofile%\AppData\Local\magister-desktop\"


Vooraf instellingen kiezen voor de gebruiker

Deze tip komt van een klant die een powershell script gemaakt had voor Microsoft Intune:

Door automatisch na de installatie een settings.json bestand neer te zetten in het volgende pad kunnen bepaalde instellingen vooraf gekozen worden. 

 "c:\users\$User\AppData\Roaming\Magister Desktop\" 

Het bestand bestaat uit één regel tekst ingesloten tussen accolades {}. U kunt kiezen uit de onderstaande configuraties:


Magister Desktop tonen alsof het een lokale app is:

{"displayMode":"remoteApp"}


Magister Desktop tonen in een Remote Desktop:

{"displayMode":"window"}


Geavanceerde opties voor Remote Desktop:

 • Alle monitoren = "multiMonitor":true
 • Één monitor = "multiMonitor":false
 • Schaling aan = "smartSizing":true
 • Schaling uit = "smartSizing":false 
 • Volledig scherm = "screenModeId":true
 • Niet volledig scherm = "screenModeId":false
 • Resolutie kiezen = "desktopWidth":"1920","desktopHeight":"1080"
 • Automatische resolutie = geen desktopwidth en height opgeven.

Geavanceerde opties moeten komma gescheiden opgenomen worden in het configuratiebestand tussen de accolades:

{"displayMode":"window","multiMonitor":false,"smartSizing":true}


Eigen instellingen doorgeven aan de client: 

Het is mogelijk eigen instellingen op te slaan in het settings.json bestand. Deze instellingen kunnen niet via Magister Desktop aangepast worden en kunnen de werking van de geavanceerde opties verstoren. De instellingen worden doorgegeven aan de client die gestart wordt. U vult de eigen instellingen in door een "customLines" element op te nemen in het settings.json bestand. Daarin kunt u de settings komma gescheiden doorgeven.

"customLines": [ "winposstr:s:0,1,1920,0,3840,1080", "keyboardhook:i:0"]

Dit voorbeeld opent Magister Desktop op een tweede monitor (afhankelijk van de resolutie) en leidt de Windows toets naar het lokale systeem.


Met dank aan de klanten die deze tips met ons gedeeld hebben.Instellen hoe u Magister Desktop wilt gebruiken

Via 'instellingen' kunt u Magister Desktop aanpassen naar uw eigen wensen. Standaard wordt Magister Desktop zoals onderstaand geconfigureerd bij een nieuwe installatie. We bevelen aan om de weergave "Remote Desktop" te gebruiken, dit omdat deze applicatie beter in staat is de verbinding te herstellen als er een korte onderbreking van het netwerkverkeer is geweest, wat met name bij draadloze verbindingen kan gebeuren.

In beide oplossingen kunnen meerdere Magister vensters gebruikt worden, maar bij remote desktop zitten die dan samen in één remote desktop venster. U start dan eerst met één Magister Desktop venster en kunt via het logo links boven dan een extra venster openen of een testomgeving venster. 


Als u kiest voor de remote desktop optie, dan worden de geavanceerde instellingen zichtbaar:

 • Met de optie 'Alle monitoren gebruiken', wordt de remote desktop over alle monitoren getoond. Dit is met name nuttig als u binnen de remote desktop meerdere Magister Desktop vensters wilt gebruiken.
 • Met de optie 'Volledig scherm' wordt het remote desktop scherm zo groot gemaakt dat het schermvullend is op uw hoofdmonitor. Als deze optie aan staat, dan kan de instelling 'schermgrootte' niet gebruikt worden. 
 • Met de optie 'Schermgrootte' kiest u de resolutie van het remote desktop scherm dat doorgegeven wordt. Een hogere resolutie vergt meer bandbreedte om vloeiend doorgegeven te worden. Indien uw netwerk onvoldoende bandbreedte heeft voor hoge resoluties, dan kan het zijn dat een iets lagere resolutie prettiger werkt. De optie heeft alleen effect als de optie 'Volledig scherm' uit staat.
 • Met de optie 'Schaling' bepaalt u hoe het bureaublad op afstand getoond wordt in het venster op uw computer. Als 'Schaling' aan staat dan wordt het beeld van het externe bureaublad vergroot of verkleind zodat het in het venster past op uw computer. Als 'Schaling' uit staat dan wordt het externe bureaublad altijd even groot weergegeven en toont het venster op uw computer scrollbalken wanneer dat beeld niet in het venster past. 


Ongeacht de weergave optie die u kiest, is altijd de optie 'Ook niet-productieomgevingen tonen' onder het kopje 'Scholenkiezer' beschikbaar. Met deze instelling kunt u bij het toevoegen van een nieuw account ook kiezen voor de cursusomgeving die voor u is klaargezet of voor de testomgeving die aangemaakt is.

 

Account toevoegen om in te loggen

Het is mogelijk om meerdere accounts toe te voegen aan de Magister Desktop app. Per sessie kiest u dan het account dat u wilt gebruiken. Als u Magister Desktop net geïnstalleerd heeft is er nog geen account ingesteld. U klikt op 'Account toevoegen' om het eerste account toe te voegen. Volgt u een cursus? Dan gaat u eerst naar 'Instellingen' om de optie 'Ook niet-productieomgevingen tonen' voor de scholenkiezer aan te vinken. Dan kunt u ook de cursusomgevingen vinden bij het toevoegen van een account.  


Inloggen via web

Om in te loggen wordt uw browser geopend waarin het inlogscherm zichtbaar wordt. 

Na de eerste keer inloggen is het account bewaard in de app. 


De volgende keer klikt u op het account waarmee u wilt inloggen. Wilt u inloggen met een account dat u nog niet eerder gebruikt heeft en dat de app nog niet kent? Dan klikt u op 'Inloggen met een ander account'. 

U kunt een bewaard account eenvoudig weggooien door op het prullenbakje te klikken. Als u voor beide accounts gelijktijdig een Magister Desktop sessie nodig heeft, dan klikt u eerst op het eerste account en wacht tot Magister Desktop volledig gestart is. Vervolgens klikt u op het tweede account om een tweede sessie te starten. Dit werkt alleen op Windows en niet op een Mac.


Magister Desktop wordt gestart

In de browser ziet u dat het inloggen gelukt is. Als u al een sessie had dan wordt u opnieuw verbonden met deze sessie en kunt u direct verder met uw werk waar u gebleven was. Mocht het nodig zijn om een nieuwe sessie te starten dan kunt u de bestaande sessie sluiten door te klikken op "Mijn bestaande sessie sluiten" op deze webpagina.

Extra wachtwoord-stap op een Mac

Op een Mac moet u bij deze stap het wachtwoord copy-pasten om verder te kunnen gaan.Een extra venster of testomgevingvenster openen

Door op het Magister Desktop icoon te klikken (links boven) kunt u een nieuw Magister venster openen. 

Op dezelfde manier is het ook mogelijk om de testdatabase te openen in een nieuw venster.


Veelgestelde vragen

Ik werk op meerdere schoollocaties. Kan ik Magister Desktop instanties naast elkaar gebruiken?

Dit is alleen mogelijk op Windows. Wanneer meerdere accounts zijn toegevoegd aan de applicatie kunt u met deze accounts een Magister Desktop-sessie starten door op het account te klikken waarmee een extra sessie gestart kan worden.

Op macOS is dit niet mogelijk, hier kan er maar één sessie tegelijkertijd geopend worden.

Kan ik een extra Magister Desktop venster openen?
Het is mogelijk een tweede venster te starten voor een account, dit kan vanuit Magister Desktop zelf. Deze optie vindt u in het menu linksboven, achter het Magister-beeldmerk.
Kan ik Magister Desktop ook voor mijn gebruikers installeren?
Voor automatische installatie op Windows kunt u de MSI gebruiken. Het nadeel daarvan is dat deze niet automatisch geüpdatet wordt, dus de updates moet u apart uitrollen. Het is ook mogelijk de normale installatie uit te rollen via Microsoft Intune. De tips die klanten ons gestuurd hebben vindt u op deze pagina onder het kopje "Tips om Magister Desktop met automatische updates uit te rollen via Microsoft Intune". 
Blijft de oude manier van inloggen zonder web ook werken?
Nee, deze isuitgefaseerd.
Kan ik met deze oplossing de absentiescanner ook gebruiken?
Ja, deze functionaliteit is aangepast om ook met de Magister Desktop app te kunnen werken.
Zie ook het help artikel over de absentiescanner.
Hoe start ik een test database?
Als Magister via de desktop app gestart is, kan de testdatabase geopend worden in een nieuw venster. Deze optie is te vinden in het menu onder de Magisterknop helemaal linksboven in het scherm. Het is alleen beschikbaar voor gebruikers met rechten op Databasetoegang - Test. Vanaf 28 mei 2024 is het ook mogelijk om een apart account toe te voegen. Hiervoor zet u eerst bij 'instellingen' de optie 'Ook niet-productieomgevingen tonen' aan door deze aan te vinken. Vervolgens kunt u een account toe voegen. Bij het onderdeel 'Kies je school om in te loggen' ziet u nu ook de naam van uw school gevolgd door '(test)'. Dat is uw testomgeving. Bij het maken van de testkopie zijn ook de inloggegevens gekopieerd en u kunt inloggen zoals u dat gewend bent. Logt u in met een externe IdP zoals Microsoft? Dan logt u nu ook via deze manier in op uw testomgeving. 
Moet ik mijn IP adres doorgeven aan Magister?
Nee, dit hoeft niet meer. Door in te loggen wordt uw IP-adres toegelaten en krijgt u toegang tot Magister Desktop. U maakt dan verbinding met gateway.magister.net (188.65.199.7 en 188.65.199.9). Het protocol wat hiervoor gebruikt wordt is TCP/443.
Hoe stel ik in dat ik linkshandig ben, zodat dit in Magister wordt overgenomen?
Dit hoeft niet meer apart geconfigureerd worden. De Magister Desktop applicatie doet dit automatisch als u dit heeft ingesteld op uw Windows of macOS device.
Hoe zit het met de instellingen van printers en local shares?
Dit wordt ook door de Magister Desktop applicatie automatisch meegenomen.
Werkt Magister Desktop ook op Linux, een Chromebook, Android of iPhone?
Nee. Magister Desktop werkt alleen op Windows en macOS .
Welke besturingssystemen worden ondersteund?
Windows 10 vanaf versie ‘2004’, Windows 11 en macOS vanaf versie ‘Mojave’ worden ondersteund.
Wat zijn de eisen aan mijn netwerk?
Magister Desktop stelt geen bijzondere eisen aan uw internetverbinding. Wel geldt dat een eventuele firewall moet toestaan dat Magister bereikt kan worden door TCP-verkeer op poort 443en dat al het netwerkverkeer via hetzelfde IP-adres verloopt. Dit zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, de netwerkbeheerder of systeembeheerder kan u hier eventueel mee helpen.
Waarom krijg ik een melding dat er geen verbinding gemaakt kan worden met de gateway?
Als u deze melding wel op school krijgt en niet thuis, dan is de oorzaak vaak een netwerkinstelling die ervoor zorgt dat u een ander IP-adres gebruikt voor het inloggen via web dan voor de verbinding met Magister Desktop zelf. Uw netwerk- of systeembeheerder kan u helpen dit op te lossen.
Waarom zie ik het inlogscherm niet?
Dit komt voor op bij Edge versie 44 en nog ouder en bij Internet Explorer. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Ghostery plugin, ziet u geen inlogscherm, zet deze dan dus uit om het wel te zien.
Waarom krijg ik een foutmelding in plaats van het inlogscherm?
Wanneer u in het verleden een account voor een testomgeving toegevoegd heeft en er in de tussentijd een nieuwe testomgeving neergezet is dan krijgt u de volgende foutmelding: De reden is dat uw account voor de testomgeving nog gekoppeld is aan de oude testomgeving en die bestaat niet meer. U moet dit account dus verwijderen en een account voor de nieuwe testomgeving toevoegen in de Desktop app met de knop 'account toevoegen'.
U kunt de foutmelding ook krijgen bij een fusie van uw Magister-omgeving met die van een andere school of wanneer uw Magister-omgeving juist opgesplitst is in verschillende omgevingen.
Hoe log ik in op een cursusomgeving?
Om bij het inloggen voor een cursusomgeving te kunnen kiezen moet u bij 'instellingen' de optie 'Ook niet-productieomgevingen tonen' aanvinken. Dan kunt u daarna op 'Account toevoegen' klikken en dan bij het inloggen de cursusomgeving kiezen die voor u klaargezet is bij het onderdeel 'Kies je school om in te loggen'. De naam van een cursusomgeving eindigt op '(cursus)', dus u kunt eenvoudig zoeken door 'cursus' in te voeren in het schoolkeuze veld.
Hoe log ik in op een testomgeving?
Er zijn vanaf 28 mei 2024 twee mogelijkheden: Het is mogelijk om een apart account toe te voegen. Hiervoor zet u eerst bij 'instellingen' de optie 'Ook niet-productieomgevingen tonen' aan door deze aan te vinken. Vervolgens kunt u een account toe voegen. Bij het onderdeel 'Kies je school om in te loggen' ziet u nu ook de naam van uw school gevolgd door '(test)'. Dat is uw testomgeving. Bij het maken van de testkopie zijn ook de inloggegevens gekopieerd en u kunt inloggen zoals u dat gewend bent. Logt u in met een externe IdP zoals Microsoft? Dan logt u nu ook via deze manier in op uw testomgeving.  Op het moment is het ook nog mogelijk om de testomgeving te openen vanuit een actieve sessie op productie op de manier die u gewend bent (vanuit het menu links boven in Magister Desktop). U bent dan al ingelogd en de testomgeving opent direct. 
Welke browsers ondersteunt Magister?
Magister ondersteunt de laatste twee versies van Google Chrome, Firefox, Safari en van Micosoft Edge.
Als ik Magister Desktop afsluit, ben ik dan uitgelogd?
Nee, om uit te loggen sluit u Magister Desktop en kiest u voor uitloggen in Magister web in de browser. Als u Magister al gesloten had, dan kunt u eenvoudig magister weer openen of rechtstreeks uw accountpagina openen via accounts.magister.net. Als u nog ingelogd was, dan opent Magister direct en kunt u uitloggen. Als u eerst een inlogscherm ziet, dan bent u al uitgelogd. Dat kan het geval zijn wanneer het al een tijd geleden was dat u ingelogd had.

Wanneer uw browser zo ingesteld is dat login-cookies verwijderd worden bij afsluiten, dan is afsluiten van de browser ook een effectieve manier om uit te loggen. Dit kunt u eenvoudig testen door kort na het inloggen de browser te sluiten en dan Magister in web te openen of naar accounts.magister.net te gaan. Als u dan direct opnieuw moet inloggen, dan verwijdert uw browser de inlog cookies bij afsluiten en dan is het sluiten van de browser dus een effectieve manier om uit te loggen. Als dat niet het geval is, dan biedt de browser vaak wel een instelling om cookies te verwijderen bij afsluiten, deze instelling zou u dan aan kunnen passen.
Hoe vaak wordt de Desktop app geüpdatet?
We streven naar zo weinig mogelijk updates op de Magister Desktop app. Dit doen we omdat we beheerders die de MSI versie installeren voor hun gebruikers zo min mogelijk willen belasten. De Magister Desktop app hoeft dan ook niet geüpdatet te worden bij een nieuwe Magister versie, maar alleen als er echt wat aan de app zelf wijzigt.
Waar vind ik de logbestanden?
Onder Windows staan de logbestanden in de map  "%AppData%\Magister Desktop\logs\" . Onder MacOS staan de logbestanden in ~/Library/Logs/Magister Desktop/.
Werkt het automatisch updaten van Magister Desktop met de MSI installatie?
Nee, dit werkt alleen met de normale Magister Desktop versie. Als u de zelf updatende versie wilt uitrollen naar uw gebruikers dan kan dat via Microsoft Intune en dan gebruikt u dus niet de MSI versie. Zie ook het eerste hoofdstuk bovenaan deze pagina.
Wat doe ik bij de melding “Versie wordt binnenkort niet meer ondersteund”?
Wanneer u op ‘opnieuw proberen’ klikt, heeft u de mogelijkheid om Magister Desktop te starten. Alleen is de Magister Desktop niet up-to-date, dit kan verholpen worden door een nieuwe MSI installatie door de beheerder.
Wat doe ik bij “wordt niet meer ondersteund” en geen mogelijkheid om de Desktop-sessie te starten?
Dit betekent dat de Magister Desktop teveel versies achterloopt en niet meer werkt. Dit kan verholpen worden door een nieuwe MSI installatie door de beheerder, hierdoor krijgt u de nieuwste versie en kan Magister Desktop weer worden gestart.
Waar kan ik de MSI installatie van de Magister Desktop vinden?
U vindt alle installatie opties op https://desktop.magister.net. U kunt de MSI ook rechtstreeks downloaden van: https://desktop.magister.net/api/download/windows/msi
Mijn muis werkt traag bij het gebruik van Magister Desktop, wat kan ik hieraan doen?

Het kan zijn dat wanneer de snelheid van een muis, de polling rate, hoger is dan 150hz dat dit voor problemen zorgt in het gebruik van Magister Desktop in losse vensters. De meest voorkomende muizen hebben een polling rate tussen de 125hz-150hz. Maar een gamemuis heeft bijvoorbeeld een polling rate van 500hz, de software die de verbinding maakt met Magister Desktop (voor weergave in losse vensters) kan hier niet goed mee overweg.

Wij raden aan om Magister Desktop in de "Remote Desktop" weergave te gebruiken. Wilt u toch gebruik maken van de weergave in losse vensters, dan raden we aan om na te gaan wat de snelheid is van de muis. Als dit hoger is dan 150hz kun je dit vaak aanpassen door middel van de software van de muisfabrikant.

Hoe kan ik handmatig instellingen doorgeven aan de RDS client?

In het settings.json bestand kunt u via "customLines" instellingen toevoegen die u eerder via de RDP file doorgaf. U vindt dit bestand op Windows systemen in de map:  "%AppData%\Magister Desktop\". De instellingen worden doorgegeven aan de client die gestart wordt. U vult de eigen instellingen in door een "customLines" element op te nemen in het settings.json bestand. Daarin kunt u de instellingen (gescheiden door komma's) doorgeven.

"customLines": [ "winposstr:s:0,1,1920,0,3840,1080", "keyboardhook:i:0"]

Dit voorbeeld opent Magister Desktop op een tweede monitor (afhankelijk van de resolutie) en leidt de Windows toets naar het lokale systeem.

Let op: Deze instellingen kunnen niet via Magister Desktop aangepast worden en kunnen de werking van de geavanceerde opties verstoren.
Ik gebruik een Mac en heb geen toegang tot lokale mappen, hoe kan ik dit oplossen?
Klik in de ‘RDP client’ linksboven in het scherm (naast het apple-logo) op 'Microsoft Remote Desktop': 


Ga naar Microsoft remote Desktop linksboven in uw scherm


Klik daarna op > Preferences > tabblad General. 

Onderaan staat een dropdown waar een folder gekozen kan worden waar de ‘RDP client’ naartoe gaat: 

Welke remote desktop client werkt met Magister Desktop?

Op Windows wordt de ingebouwde RDP-client (MSTSC) ondersteund, op Mac wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app ondersteund. De op Windows ingebouwde RDP-client (MSTSC) wordt bijgewerkt door updates te installeren via Windows Update, zorg ervoor dat alle updates geïnstalleerd zijn.

Let op! Op Windows wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app uit de Windows store dus niet ondersteund, tevens wordt de ‘MSRDC’ client, welke los te downloaden is bij Microsoft, niet ondersteund.

Het zoeken in mappen op het netwerk duurt erg lang

Als vanuit Magister wordt gezocht naar mappen en bestanden op het netwerk dan kan dit behoorlijk traag verlopen. Dit komt omdat Magister een standaard component van Microsoft gebruikt waarvan zij aangeven dat deze inderdaad traag is, vooral als het een uitgebreide mappenstructuur betreft met veel bestanden. Microsoft heeft aangegeven dat ze niet op korte termijn een oplossing hiervoor zullen bieden. Wij zijn daarom op zoek naar een alternatief hiervoor.

Ons advies is om in Magister Desktop bij Beheer > Beheer > Configuratie > Plaats bestanden, standaardmappen aan te geven. Deze mappen worden dan bij elke import- en exportactie gebruikt en gelden voor alle ondersteunende personeelsleden in Magister Desktop. Denk eraan dat dit algemene bestandslocaties moeten zijn waar elke gebruiker bij kan. Het is dus niet mogelijk een verwijzing naar een map op een persoonlijke locatie (OneDrive, bijvoorbeeld) op te geven. Het is wel zo dat als een gebruiker een bestand uit een andere map selecteert, deze locatie wordt opgeslagen bij de gebruiker. Dat kan dus ook een persoonlijke locatie zijn.

Als elke keer dezelfde bestandslocatie wordt gebruikt, hoeft er niet gezocht te worden op het netwerk en is het selecteren en opslaan van bestanden een stuk sneller.

Magister zal altijd eerst proberen de laatst gebruikte bestandslocatie te selecteren en als deze niet beschikbaar is, de standaardlocatie gebruiken die is opgeslagen in de configuratie.