1. Magister Service
 2. Startpagina kennisbank
 3. Highlights
 4. Examennieuws

Examennieuws 2024

    


Dit is de verzamelinformatiepagina over de examens VO/VAVO 2023-2024. Hier vindt u een overzicht van de wijzigingen in Magister m.b.t. de komende VO/VAVO examens 2023-2024. Heeft u vragen omtrent de examens dan verwijzen wij u naar het Examenloket.


INHOUDSOPGAVE (klik direct naar:)


Wijzigingen

De meest recente wijziging(en) vindt u steeds bovenaan onder het kopje 'Wijzigingen in documentatie Examinering 2023-2024'. Ook vindt u hier informatie over trainingen met betrekking tot examinering in Magister. En een overzicht met directe links naar alle onderdelen in de Kennisbank > Examens. Om deze documenten te kunnen inzien en/of downloaden, moet u als beheerder geautoriseerd zijn om in te loggen op Magister Service.


Kennisbank > Examens

Op de Kennisbank > Examens vindt u alle informatie voor het verwerken van de examinering 2023-2024 in Magister. Op de Kennisbank kunt u ook eenvoudig één of een korte zin intypen in de zoekbalk. Dankzij de digitale zoekmogelijkheid worden er meerdere suggesties aan u aangeboden als oplossing over uw zoekvraag. 


De FAQ Examens is nu opgesplitst per hoofdonderwerp en wordt binnenkort geüpdate naar de situatie van 2024. U kunt een volledig samengestelde FAQ (2023) onderaan deze pagina vinden onder Wijzigingen.
Mist u een vraag? Maakt u dan een ticket aan.Magister Academy: examentrainingen of ondersteuning op uw locatie!

Landelijke cursusdagen m.b.t. examinering in Magister

In specifieke examentrainingen worden de onderdelen voor de examinering verdiepend met u opgepakt. Bijvoorbeeld een basiscursus 'Examens in Magister' voor beginnende beheerders of de expert-cursus voor bijzondere situaties in de examenverwerking. Ga naar alle trainingen, tabblad 'Examens' op training.magister.nl voor een compleet en actueel overzicht van de beschikbare trainingen.


Voor de 'Facet M2M-koppeling' in Magister kunt u een specifieke online training van 1½ uur volgen. U leert zelfstandig het plannen en verwerken van digitale examens van Facet via een M2M-koppeling. 


In Proefdraaien Examenuitslagdag gaat u onder begeleiding in de testomgeving van Magister van uw school een uitslagdag nabootsen. Als resultaat weet u precies welke stappen u in de voorbereiding en op de dag van de examenuitslag moet nemen.   


Alle trainingen voor examens met meerdere opties voor data vindt u hier: Landelijke cursusdagen - Magister Training Ondersteuning op de examenuitslagdag zelf nodig? 

Diverse scholen krijgen rondom de examinering én de uitslagdag ondersteuning van onze experts, omdat de scholen zelf beperkte bezetting op beheer en/of examineringsondersteuning hebben. Bekijk hier informatie voor tijdelijke extra hulp in applicatiebeheer.
Heeft uw school deze situatie? Neem voor eind februari contact op met relatiebeheer voor de mogelijkheden om tijdig te kunnen plannen. Uiteraard proberen we u ook na februari te helpen als er iets onverwachts voor uw school gebeurd, zodat de examinering geen hinder ondervind. Meldingen en wijzigingen in documentatie Examinering 2023-2024

7 juni

Achterstallige scorenotificaties alsnog verzonden vanuit Facet

De afgelopen dagen had Facet niet van alle digitale examens een scorenotificatie verzonden.

Aan het einde van de dag van 6 juni heeft Facet alsnog de achterstallige scorenotificaties verzonden.

Deze scores met bijbehorende varianten kunnen in Magister verwerkt worden.


Let op!: Dit moet ook gebeuren als de scores handmatig ingevoerd zijn in Magister.

Bij het verwerken worden namelijk ook de examenvarianten opgeslagen en deze kunnen niet handmatig ingevoerd worden.

Als er bij vmbo bb- of kb-leerlingen geen examenvariant is opgeslagen, wordt de score omgerekend naar het CE-resultaat met de N-term van het papieren examen. En deze kan afwijken van de N-term van de gemaakte examenvariant, waardoor de leerling een verkeerd cijfer krijgt.


Informatie openingstijd uitslagdag 12 juni

U kunt ons op de examenuitslagdag 12 juni online en telefonisch bereiken van 8.00 tot 18.00 uur.


Via Magister Service kunt u een ticket aanmaken of stuur rechtstreeks een e-mail.

Op de homepagina van Magister Service (na inlog) vindt u de directe contactgegevens. 


Mocht het nodig zijn dat wij met u mee moeten kijken in uw Magister-instellingen, dan vindt u een link naar Teamviewer onderaan uw homepagina van Magister Service, rechterkolom. 


Alle niet-examengerelateerde meldingen 

Hiervoor is natuurlijk ook ruimte. We geven voor een soepel proces graag de volgende punten mee: 

 • Maak al uw niet-examengerelateerde meldingen alstublieft online via Magister Service en zo compleet mogelijk.  
 • Heeft u een ‘Prio 1 melding’, dus blokkerend voor de continuïteit van uw gehele onderwijsinstelling? Maak dan online een zo compleet mogelijk ticket met screenshots  o.v.v. ‘SPOED’ in het onderwerp. Hiermee wordt de urgentie snel gezien. Indien nodig, bellen we u zo spoedig mogelijk.  17 mei

Openingstijd examen uitslagdagen

Op 12 juni en 2 juli zijn wij optimaal bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur! 

In de nieuwsbrief van 17 mei leest u hoe het proces vóóraf aan de uitslagdag bij Magister verloopt. 

U kunt hier de nieuwsbrief online lezen.

 

19 april

Kijk het webinar Examens'24 VO on demand

Het webinar Examens'24 VO is on demand hier terug te kijken. 

Ook al zijn er dit schooljaar geen grote veranderingen voor de examens VO.

In het webinar gaan we op hoofdlijnen door de belangrijkste punten waar je op moet letten. En geven we je een aantal gouden tips kado uit de trainingen 'Examens Expert' en 'Facet M2M-koppeling'.


De trainers behandelen op hoofdlijnen de onderwerpen:

 • Examens inrichten
 • Hulpmiddelen bij examens
 • Examenrooster
 • Digitale examens
 • AandachtspuntenOpgelost: Afkeuring Facet als een corrector achteraf wordt uitgewisseld.


Op dinsdag 16 april heeft Facet een aanpassing doorgevoerd waardoor correctoren weer uitgewisseld kunnen worden voor examens die in het verleden zijn afgenomen.

In Magister kunnen vanuit 'Overzicht uitwisseling Facet' de planningen opnieuw worden verzonden.

Let op: Facet accepteert bij het achteraf uitwisselen van een planning, maar de wijziging of toevoegen van 1 corrector. Het achteraf toevoegen van twee correctoren moet dus in twee uitwisselingen plaatsvinden.18 april

FAQ Examens versie 2.0 gepubliceerd.
Wijzigingen in vragen:

1.19 Hoe verwerk ik in Magister de gegevens van een extraneus-leerling?

6.8 Waarom zien gebruikers via web geen examenafspraken in de agenda van de leerling?

11.10 Hoe kan de slaag-/zakberekening worden toegepast bij leerlingen met meerdere profielen?


Nieuw:

3.4 Bij het vak PWS is een cijfer/beoordeling ingevuld. Toch geeft Magister aan dat het PTA nog niet volledig is. Hoe los ik dit op?

8.24 Wie moet(en) de ontvangstverklaring ondertekenen?

8.25 De Controlelijst ontbrekende PTA-resultaten geeft bij PWS de melding ‘Geen cijfer’ maar bij het profielwerkstuk is wel een cijfer/beoordeling ingevuld. Hoe los ik dit op?9 april

Alert voor vavo-scholen: Waardepapieren laten ondertekenen door examencommissie

In de “Regeling modellen diploma’s VO” is vastgelegd dat de directeur én de secretaris van het eindexamen de diploma’s en de cijferlijsten moeten ondertekenen. 

In de “Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 7.4.11” staat echter dat de examencommissie moet ondertekenen. 

DUO geeft aan dat de “Regeling modellen diploma’s” hierin niet correct is en dat dit zal worden aangepast. Voor vavo-scholen moeten één of twee functionarissen van de examencommissie tekenen mét vermelding van hun functie, namens de examencommissie. 

Inrichten in Magister: 

De gegevens voor het ondertekenen van diploma's en cijferlijsten kunnen ingevoerd worden bij de administratieve en/of de organisatorische indeling. 

Ga in Magister Desktop naar Beheer > Beheer > Schoolstructuur > Administratieve indeling, tabblad Overig. 

In de velden 'Ondertekening directie' en 'Ondertekening examencommissie' kan de functie ingevuld worden van de leden van de examencommissie. 

Bij de organisatorische indeling zijn deze velden te vinden op het tabblad 'Info'. 

Bij het afdrukken van de diploma’s en cijferlijsten is het mogelijk om de velden voor ondertekening vanuit de administratieve of de organisatorische indeling automatisch te laten vullen. Deze kunnen dan eventueel in de wizard nog aangepast worden. Een aanpassing in de rapportontwerpen is dus niet nodig. 

Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0024042/2023-03-1622 maart

De handleiding 'Examens inplannen 2024' is geactualiseerd en online beschikbaar voor beheerders, zodat u bij een ticket over Examinering één of meerdere suggesties krijgt als oplossing. Als service is dit jaar ook de pdf beschikbaar inclusief de FAQ's en een bijlage van helpdesk Facet. 

Direct online vindt u bijhorend ook:

de FAQ Examenplanning 

de FAQ Facet examens

de FAQ Facet examens wijzigen


18 maart

De FAQ Examens 2024 zijn online weer volledig geüpdate, zodat u bij een ticket over Examinering dírect één of meerdere suggesties krijgt als oplossing. Dat scheelt u wachttijd en geeft u een brede context rondom uw vraag of issue. Zoals ieder jaar voorzien wij u ook als service met een pdf, met de belangrijkste opmerking dat de online versie altijd de laatste versie is. Als er grote veranderingen zijn, updaten wij uiteraard de pdf. De pdf staat onderaan deze pagina.8 maart'24

Webinar Examens'24 VO - 9 april, 16.00 u

Nog even een opfrisser op hoofdlijnen van de belangrijkste wijzigingen! Onze specialisten Aline van Weert en Wilco Rietman nemen u meedoor de onderdelen:


 • Examens inrichten  
 • Hulpmiddelen bij examens
 • Examenrooster
 • Digitale examens
 • Aandachtspunten


De specialisten gaan er van uit dat u al een basiskennis heeft! Ze geven graag tips en trucs. Uiteraard kunt u vragen stellen. Leest u voordat u de gratis webinar boekt de volledige tekst, zodat u niet een verkeerde verwachting heeft.


Schrijf u hier gratis in voor het webinar Examens'24  VO op 9 april16 februari'24

De nieuwsbrief die volledig over examens'24 gaat, kunt u hier online lezen.


14 februari'24

Via Magister Service en de Functioneel Applicatie Specialisten ontvangen we talrijke vragen met betrekking tot het nieuwe examenprogramma voor het beroepsgericht profielvak Economie & Ondernemen (nieuwe stijl) en de bijbehorende nieuwe moduulvakken. Dit programma treedt vanaf 2024 in werking, en scholen zijn nu al bezig met de voorbereidingen om dit te integreren in Magister.


Voor het examenjaar 2024 heeft OC&W echter geen aanpassingen gemaakt in de moduulvakken voor profiel Economie & Ondernemen (nieuwe stijl).


Wij zijn voortdurend in overleg met DUO en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) over alle aanpassingen in de beroepsgerichte profielvakken die op dit moment gaande zijn.

Via deze Examennieuwspagina houden we u op de hoogte.


9 februari '24

Releasenotes 6.4.14 m.b.t. Examens en Vakkenpakket Desktop VO en BVE

Nieuwe functionaliteit:

 • Aan de hulpmiddelen bij examens en vavo-examens is het individuele hulpmiddel 'Prikkelarme ruimte' toegevoegd;
 • Het is mogelijk om bij een vrij vak van een leerling en van een vavo-student aan te geven dat dit een extra vak is binnen een bepaald profiel.
 • Bij het afdrukken van de printlijst 'BVE-Certificaat Onderdeel kwalificatie' is het mogelijk de opmaak van de woonplaats aan te geven en de ondertekeningsgegevens te selecteren en eventueel aan te passen;


Belangrijke wijzigingen:

 • De slaag-/zakberekening voor examens en voor vavo-examens wordt vanaf deze versie per profiel uitgevoerd;
 • Studenten waarvoor alleen een verschil in adresgegevens is teruggekoppeld door DUO, worden nu ook weer meegeteld bij de onverwerkte persoonsgegevens op het vandaagscherm;
 • De nieuwe BVE-certificaten voor beroepsgerichte onderdelen zijn toegevoegd aan de centrale tabel;


Examens Desktop VO alle wijzigingen in release 6.4.14 m.b.t. Examens en Vakkenpakket:

Leerlingen > Leerlingen > Leerlingdetailkaart Vakken 

 • De indicatie 'Extra vak' is hernoemd naar 'Extra vak alle profielen (telt niet mee)'.
 • Als een leerling meerdere profielen volgt, kan een vrij vak per profiel aangemerkt worden als extra vak. De slaag-/zakberekening neemt dan alleen voor dat profiel het extra vak niet mee in de berekening.
 • De vakkenpakketcontrole keurt het nu goed dat vmbo-leerlingen met het profiel 'Economie en ondernemen' het vak 'Economie en ondernemen (nieuwe stijl)' met officieel nummer 1722 volgen, in plaats van het vak 'Economie en ondernemen' met officieel nummer 1700.


Leerlingen > Leerlingen > Leerlingdetailkaart Vakken, tabblad Examen

Het individuele hulpmiddel 'Prikkelarme ruimte' is toegevoegd. Deze is bedoeld voor leerlingen met een van de volgende officieel vastgestelde LVS-kenmerken:

 • ADHD/ADD (F90.0/F90.0+/F90.0-)
 • Asperger (F84.5)
 • Autisme (F84.0)
 • PDD-NOS/ASS (F84)


Leerlingen > Examens > Vakinstellingen

 • De officiële vakcode voor 'technologie & toepassing' met officieel nummer 1126 is gewijzigd naar 't&t'.
 • De officiële vakcode voor 'praktijkgericht programma Techniek en innovatief vakmanschap' met officieel nummer 1141 is aangepast naar 'ppt'.


Leerlingen > Examens > Vakkenpakket

 • Als een leerling meerdere profielen volgt, kan een vrij vak per profiel aangemerkt worden als extra vak. De slaag-/zakberekening neemt dan alleen voor dat profiel het extra vak niet mee in de berekening.
 • De vakkenpakketcontrole keurt het nu goed dat vmbo-leerlingen met het profiel 'Economie en ondernemen' het vak 'Economie en ondernemen (nieuwe stijl)' met officieel nummer 1722 volgen, in plaats van het vak 'Economie en ondernemen' met officieel nummer 1700.


Leerlingen > Examens > Rooster

 • Het importeren van de papieren examens geeft sinds 23 januari 16:00 uur geen foutmelding meer.
 • Het is sinds 23 januari 16:00 uur mogelijk de voorbeeldexamens van Facet toe te voegen aan het rooster.
 • Sinds 30 januari 13:00 uur wordt bij het uitwisselen van de planning naar Facet eventuele koppelstreepjes (-) in de inlognaam van de leerling verwijderd, omdat deze bij Facet niet geaccepteerd worden.
 • Als het examen beeldende vakken voor vmbo GL/TL na 30 januari 13:00 uur is geïmporteerd, is deze zichtbaar op 21 mei.
 • Het filter bij het plaatsen van leerlingen voor een tentamen of examen is uitgebreid met het hulpmiddel 'Prikkelarme ruimte', zodat deze leerlingen eenvoudig in een aparte ruimte geplaatst kunnen worden.


Leerlingen > Examens > Overzicht examengegevens

Voor een leerling die het eerste deel van een gespreid examen doet, wordt in de kolom 'Uitslag' een oranje vinkje getoond in plaats van een rood uitroepteken.


Leerlingen > Examens > Slaag-/zakregeling uitvoeren

 • De slaag-/zakberekening wordt nu per profiel uitgevoerd. Hierbij wordt rekening gehouden met vakken die als extra vak zijn aangemerkt voor een of meerdere profielen. Een leerling kan alleen slagen als voor alle profielen de uitslag 'Geslaagd' wordt berekend.
 • De vakkenpakketcontrole in de slaag-/zakberekening houdt rekening met extra vakken per profiel. Deze vakken worden voor dat profiel overgeslagen.
 • Volgens de kernvakkenregeling mag een leerling alleen slagen als er niet meer dan één 5 is voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Als een leerling twee wiskundevakken in het vrije deel heeft, dan telt het hoogste resultaat van die wiskundevakken mee in de slaag-/zakberekening. Als een leerling twee wiskundevakken heeft waarvan één in het profieldeel valt, telt alleen het profielvak mee.


Leerlingen > Examens > Rapportage

De printlijst 'Controlelijst ontbrekende PTA-resultaten uitgebreid' geeft de indicatie voor inhalen correct weer.


Examens Desktop BVE alle wijzigingen in release 6.4.14 m.b.t. Vakkenpakket en Examens/Diplomering:

Studenten > Studenten > Studentdetailkaart Vakken 

 • De indicatie 'Extra vak' is hernoemd naar 'Extra vak alle profielen (telt niet mee)'.
 • Als een student meerdere profielen volgt, kan een vrij vak per profiel aangemerkt worden als extra vak. De slaag-/zakberekening neemt dan alleen voor dat profiel het extra vak niet mee in de berekening.


Studenten > Studenten > Studentdetailkaart Vakken, tabblad Examen

Het individuele hulpmiddel 'Prikkelarme ruimte' is toegevoegd. Deze is bedoeld voor studenten met een van de volgende officieel vastgestelde LVS-kenmerken:

 • ADHD/ADD (F90.0/F90.0+/F90.0-)
 • Asperger (F84.5)
 • Autisme (F84.0)
 • PDD-NOS/ASS (F84)


Studenten > BVE-Diplomering > Officiële lijsten afdrukken,

Studenten > Studenten > Studentendetailkaart Diplomering

Bij het afdrukken van de printlijst 'BVE-Certificaat Onderdeel kwalificatie' is het mogelijk de opmaak van de woonplaats aan te geven en de ondertekeningsgegevens te selecteren en eventueel aan te passen.


Studenten > Examens > Vakkenpakket

Als een student meerdere profielen volgt, kan een vrij vak per profiel aangemerkt worden als extra vak. De slaag-/zakberekening neemt dan alleen voor dat profiel het extra vak niet mee in de berekening.


Studenten > Examens > Rooster

 • Het importeren van de papieren examens geeft sinds 23 januari 16:00 uur geen foutmelding meer.
 • Het is sinds 23 januari 16:00 uur mogelijk de voorbeeldexamens van Facet toe te voegen aan het rooster.
 • Sinds 30 januari 13:00 uur wordt bij het uitwisselen van de planning naar Facet eventuele koppelstreepjes (-) in de inlognaam van de student verwijderd, omdat deze bij Facet niet geaccepteerd worden.
 • Het filter bij het plaatsen van studenten voor een tentamen of examen is uitgebreid met het hulpmiddel 'Prikkelarme ruimte', zodat deze studenten eenvoudig in een aparte ruimte geplaatst kunnen worden.


Studenten > Examens > Overzicht examengegevens

Voor een student die het eerste deel van een gespreid examen doet, wordt in de kolom 'Uitslag' een oranje vinkje getoond in plaats van een rood uitroepteken.


Studenten > Examens > Slaag-/zakregeling uitvoeren

 • Bij een vavo-student in een studie zonder profielen en zonder profielwerkstuk, geeft Magister aan dat de student deelexamen doet en dat er een negatief resultaat wordt toegekend, in plaats van een foutmelding dat er geen uitslag berekend kan worden omdat het profielwerkstuk ontbreekt.
 • De slaag-/zakberekening wordt nu per profiel uitgevoerd. Hierbij wordt rekening gehouden met vakken die als extra vak zijn aangemerkt voor een of meerdere profielen. Een student kan alleen slagen als voor alle profielen de uitslag 'Geslaagd' wordt berekend.
 • De vakkenpakketcontrole in de slaag-/zakberekening houdt rekening met extra vakken per profiel. Deze vakken worden voor dat profiel overgeslagen.
 • Volgens de kernvakkenregeling mag een student alleen slagen als er niet meer dan één 5 is voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Als een student twee wiskundevakken in het vrije deel heeft, dan telt het hoogste resultaat van die wiskundevakken mee in de slaag-/zakberekening. Als een student twee wiskundevakken heeft waarvan één in het profieldeel valt, telt alleen het profielvak mee.
 •  
 • Voor een vavo-student die alleen een profielwerkstuk gemaakt en behaald heeft, kan de cijferlijst met behaalde resultaten voor vavo afgedrukt worden.
 • De printlijst 'Controlelijst ontbrekende PTA-resultaten uitgebreid' geeft de indicatie voor inhalen correct weer.De volledige releasenotes vindt u op deze pagina  op de Kennisbank van Magister Service (geen inlog). 


5 februari '24

Het schema van de Vakkenpakketten is alweer gereed. U vindt het onderstaand (pdf download). 

pdf
pdf