Het overtypen en controleren van toetsresultaten in cijferkolommen is voorgoed verleden tijd!
Via Edu-V worden de cijfers van toetsen vanuit een digitaal toetssysteem naar de cijferadministratie in Magister overgezet.
Hoe werkt de koppeling?
Magister haalt de resultaten real-time op, zodra deze doorgestuurd zijn vanuit het externe toetsprogramma. De gegevens uit het toetsingsysteem (de verzendende partij) zijn leidend; ze overschrijven eventuele eerder ingevoerde cijfers.
De docent gaat in Magister Web naar Cijfers > Toetsinvoer. De nieuwe toetsen zijn hier zichtbaar met de badge EDU-V.
Door te klikken op een nieuwe toets kan het vak, de cijferperiode en de cijferkolom gekoppeld worden. De beschikbare cijferperiode en cijferkolommen zijn door de Magister cijferbeheerder klaargezet in Magister Desktop. Er kan alleen een cijferkolom van het type Cijfer of OVG worden gekoppeld.
De kolomomschrijving en weegfactor kan de docent alleen opgeven als dit mogelijk is gemaakt door de cijferbeheerder.
Op de volgende pagina worden de leerlingen met de resultaten getoond.
Door de resultaten te publiceren, worden ze opgeslagen in de cijferstructuur. De resultaten zijn zichtbaar voor de leerlingen en ouders/verzorgers als dit ingesteld is door de cijferbeheerder.
Op het moment van een wijziging van een cijfer in het digitale toetssysteem, wordt dit cijfer ook automatisch in Magister gewijzigd. Als de docent nog geen kolom had toegewezen en dit daarna alsnog doet, wordt direct het nieuwe cijfer getoond.
Beschikbaarheid
Edu-V toetsresultaten is gereed en momenteel al beschikbaar voor scholen die werken met Vodix of ToetsPers.
De Edu-V toetsresultaten gegevens-koppeling is beschikbaar in de Magister Privacy Manager (https://accounts.zentest.nl/admin/#/global-settings). Daar activeert de school de koppeling door toestemming te geven.
Welke gegevens heeft de leverancier van het toetssysteem nodig?
Op dit moment zijn de Edu-V koppelingen vanuit Magister naar andere systemen nog in ontwikkeling. Om deze reden moeten tijdelijk de onderstaande gegevens opgevraagd of opgezocht worden in het algemene accountbeheer in Magister Web. Deze moeten doorgegeven worden aan de leverancier van het toetssysteem.
- De Edu-V LAS-Key van de school.
- De Edu-V LAS-Key van de docenten die met het toetsysteem werken.
De Edu-V LAS-Key van de school
De 'LAS-Key' van de school wordt door Magister aangeleverd. Maak een ticket aan op Magister Service. Vraag om het 'tenant id' ten behoeve van de koppeling via Edu-V. Geef daarbij duidelijk aan om welke Magisteromgeving het gaat als er meerdere in gebruik zijn.
De Edu-V LAS-Key van docenten die met het toetssysteem werken
De 'Edu-V LAS-Key' is gelijk aan het Magister 'Account ID'. Deze staat in het algemene accountbeheer van Magister Web. Ga naar https://accounts.zentest.nl/admin/#/global-settings, klik op Gebruikers, zoek de docent op en open de accountdetails. Het 'Account id' staat links onderin.
Het ID is ook in het personeelsoverzicht in Magister Desktop te vinden. Voeg daarvoor het veld 'ExterneID' toe via de kolomkiezer. Dit veld is te vinden in de groep 'Loginaccount'. Via de exportfunctionaliteit kan zo een lijst van docenten worden samengesteld.
Veelgestelde vragen
De docent gaat in Magister Web naar Cijfers > Toetsinvoer. Daar kan het vak worden geselecteerd en de cijferperiode en de cijferkolom gekoppeld.
Nadat er in het digitaal toetssysteem een toets is aangemaakt en doorgezet naar Magister, wordt deze zichtbaar in Magister via Cijfers > Toetsinvoer. Hier wordt dan een zogenaamd koppelscherm getoond. Daar kan het betreffende vak worden geselecteerd en als dat gedaan is kunnen er cijferkolommen worden gekoppeld. Die worden per lesperiode getoond.
Zodra een toets gepubliceerd wordt, zijn de cijfers zichtbaar in de cijferstructuur. Dan zijn ze ook zichtbaar voor de leerlingen en ouders (afhankelijk van de cijferkolom instellingen).
Vooralsnog worden eerst de volgende cijferformaten ondersteund: cijfers met 1 decimaal (b.v. 9,1) en cijferteksten volgens het formaat OVG (onvoldoende, voldoende en goed). Wellicht dat de formaten in de toekomst nog worden uitgebreid.
Het digitaal toetssysteem is de bron en daar zal het cijfer aangepast moeten worden. Als het daar aangepast is en verstuurd naar Magister, wordt de oude waarde automatisch overschreven.
De resultaten worden tijdelijk opgeslagen en worden pas zichtbaar wanneer de cijferkolom weer gedeblokkeerd wordt.
Nee, zodra een toets wordt verstuurd vanuit het toetssysteem, is deze zichtbaar in Magister Web bij Cijfers > Toetsinvoer, dus ongeacht of voor alle leerlingen een cijfer is ingevoerd.
Ja, dat klopt. Er hoeft alleen in het digitaal toetssysteem een toets te worden aangemaakt.
Er worden dan geen cijferkolommen gevonden om te koppelen. Neem contact op met de Magisterbeheerder van de cijferstructuur.
Nee. Er is geen informatie-uitwisseling vanuit Magister naar het digitale toetssyteem. Magister is alleen een ontvangende partij hierin. Het wordt aangeraden om wijzigingen altijd in het bronsysteem door te voeren, zodat het bron- en doelsysteem gelijk blijven.
Er zijn waarschijnlijk geen leerlingen gekoppeld aan de toets. Magister bepaalt de vakken die gekozen kunnen worden aan de hand van de leerlingen die in het ontvangen bericht zitten en de vakken die de docent geeft. Als er geen leerlingen aan het bericht gekoppeld zijn, dan kan er geen vak gekozen worden.
Neem contact op met de leverancier van het toetssysteem of zoek de fout op in de handleiding van de leverancier.
Het is mogelijk om leerlingen toe te voegen in het toetssysteem en door te zetten naar Magister. Deze zullen daarna getoond worden in de toetsinvoer.